Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

VPLIV ZVOKA NA NAŠE ZDRAVJE

Vsakdo, ki je izpostavljen zvoku, ki presega dovoljeno glasnost, kar pomeni, da je izpostavljen hrupu, je v nevarnosti, da si poškoduje sluh. Višja raven hrupa in daljša izpostavljenost hrupu pomeni večje tveganje za poškodbe sluha. Glasnost zvoka merimo v decibelih (dB). Decibelna skala je logaritemska, kar pomeni na primer, da je jakost hrupa pri 60 dB desetkrat večja od jakosti hrupa pri 50 dB.

 

 

Hrup je skoraj vedno škodljiv. Moti nas pri delu, škoduje našemu zdravju ali počutju, vzbuja nemir, vpliva celo na povišan krvni pritisk kot tudi na delovanje žlez z notranjim izločanjem.

 

Hrup lahko povzroči trajno poškodbo sluha. Zaradi čezmernega hrupa se poškodujejo lasne celice v polžu (delu notranjega ušesa), zaradi česar pride do okvare sluha. Na izgubo sluha vpliva daljša izpostavljenost pri zvoku nad 80 dB (osem ur dnevno in več) ali celo trenutna izpostavljenost, ko je zvok močnejši od 130 dB.

Poglej videoposnetek, ki prikazuje delovanje preproste aplikacije, naložene na mobilni telefon. Aplikacija preverja glasnost v okolju. Kaj ugotavljaš?

 

 

Kako glasen je zvok na mobilnem telefonu, ki se predvaja prek slušalk? Podatke poišči v literaturi in na spletu. Te podatke primerjaj s tabelo na levi strani.

<NAZAJ
>NAPREJ2/248