Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Besedilne naloge o starosti lahko razdelimo v tri manjše skupine. V prvi skupini so naloge, v katerih nastopa ena oseba. Običajno je treba izračunati trenutno starost te osebe. Poglej primer.

Nejc bo čez dve leti trikrat starejši, kot je bil pred osmimi leti. Koliko let je star Nejc danes?

V drugi skupini so naloge, v katerih nastopa več oseb. Poglej primer.

Fortuna je $3$ leta starejša od Gregorja. Hana je trikrat starejša od Fortune. Vsota njihovih starosti je $47$ let. Izračunaj Hanino starost.

V tretjo skupino spadajo naloge, v katerih je več oseb. Starosti oseb so povezane v različnih življenjskih obdobjih. Poglej primer.

Marina je $24$ let starejša od Vesne. Čez $5$ let bo Marina trikrat starejša od Vesne. Izračunaj Vesnino starost.

V nalogah o starostih upoštevamo, da se osebe starajo enakomerno, količnik njihovih let pa se spreminja. Z višjo starostjo je količnik let manjši. Poglej primer.

Jan ima $4$ leta, mama je stara $32$ let.

Dopolni trditve z ustreznimi številkami.

Količnik mamine in Janove starosti je 8 .
Čez deset let bo Jan star 14   let. Mama bo čez deset let stara 42   let. Količnik mamine in Janove starosti bo čez deset let 3 .
<NAZAJ
>NAPREJ135/513