Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Kako živali razvrščamo v sistem

Če želimo kakšno žival uvrstiti v neko sistematsko kategorijo, si pomagamo s slikovnimi ali pisnimi pripomočki, ki jih imenujemo določevalni ključi. Za določanje so najbolj zanesljivi dihotomni oz. dvovejnati določevalni ključi. Glavna značilnost dvovejnatega ključa je, da uporabnik zmeraj izbira med dvema možnostma in izbere tisto, ki najbolje ustreza opisu živali, ki jo določa.

Na primeru petih organizmov spoznaj dvovejnati ključ. Začni tako, da najprej preveriš prvi kriterij ('suha koža') in nato postopoma nadaljuješ. Ko vse besede premakneš v ustrezen okvirček, se izpiše 'Pravilno.'.

Določanje gozdnih živali na podlagi določevalnih ključev

S pomočjo slikovnih ali opisnih ključev, izposojenih v šolski knjižnici, določi živali, ki jih najdeš v bližnjem gozdu. Izberi predvsem take živali, ki so dovolj majhne in ki niso nevarne. Po opazovanju in določanju živali nepoškodovane vrni v naravo.

<NAZAJ
>NAPREJ141/332