Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Ptiči

Ptiči so se razvili iz plazilcev pred približno $150$ milijoni let. Za ptiče je značilno, da imajo perje, prednji par okončin so peruti, ki večini vrst omogočajo letenje, imajo stalno telesno temperaturo in ležejo jajca, ki jih nato valijo s toploto svojega telesa. Poznamo približno $10.000$ vrst ptičev. V Sloveniji jih je bilo do zdaj opaženih $380$ vrst. Planinski orel v letu.  Kmečka lastovka je ptica selivka, ki topli del leta živi v naših krajih, pozimi pa odleti v podsaharsko Afriko.

Sesalci

Prvi sesalci so se razvili iz plazilcev že pred približno $250$ milijoni let, vendar pa se je njihov razmah začel pred približno $65$ milijoni let, po izumrtju dinozavrov. Za sesalce je značilno, da kotijo žive mladiče (izjema sta kljunaš in kljunati ježek, ki ležeta jajca), pri materi sesajo mleko. Sesalci imajo stalno telesno temperaturo in z dlako pokrito kožo. Med sesalce uvrščamo tudi človeka.

<NAZAJ
>NAPREJ147/332