Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Krčenje mišic premika dele ogrodja

Čeprav so se do neke mere sposobne krčiti vse celice, pa ima večina živali razvito mišično tkivo. Za celice mišičnega tkiva je značilno, da se najhitreje in najmočneje krčijo ter s tem omogočajo boljše odzivanje na dražljaje iz okolja. 

Oglej si posnetek gibanja komolčnega sklepa, torej stika nadlahti in podlahti.

Kateri tip ogrodja je predstavljen v videoposnetku v levem stolpcu?

Sodelovanje ogrodja in mišičja omogoča, da se žival giba ali premika dele telesa. Zato ogrodje in mišičje imenujemo gibala.

Zakrnele noge kitov

Predniki kitov so pred 50 milijoni let živeli na kopnem. Podobni so bili majhnim jelenom in so imeli razvite vse štiri noge. Pred približno 48 milijoni let so predniki kitov živeli delno na kopnem, delno v vodi. Predniki kitov so pred 40 milijoni let že bili podobni današnjim kitom: imeli so dobro razvito vodoravno ležečo repno plavut (večina rib ima pokončno repno plavut), dobro razvit par prsnih plavuti, ki se je razvil iz prednjih okončin in zakrnele noge, ki jih danes živeči kiti nimajo. 

  
Prednik kita                                      Ogrodje kita

<NAZAJ
>NAPREJ198/332