Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Voda

Voda pokriva približno tri četrtine Zemljine površine. V morjih in oceanih je kar 97,2 % vode, v celinskih vodah, zmrznjene v ledenikih ter v zraku, podtalnici, megli in oblakih, pa preostalih 2,8 %. V vseh živih bitjih je voda. V človeškem telesu je približno 70 % vode. Na dan izloči odrasel človek približno 2,5 litra vode, ki jo je treba nadomestiti. V rastlinah je veliko vode. V solati je vode kar 96 %.

Kapljica vode

Ponovitev

Voda je glede na zunanje pogoje lahko v treh agregatnih stanjih: led, tekoča voda in vodna para. Voda lahko prehaja iz enega agregatnega stanja v drugo.

Preberi spodnji odstavek in dopolni manjkajoče besede.

Led se tali pri 0 oC, tekoča voda zavre pri 100 oC in tlaku 101,3 kPa. Vodna para kondenzira v tekočo vodo. Led, tekoča voda in vodna para so različna agregatna stanja vode.

Deževni gozd 

V Deževni gozd v Avstralijideževnem gozdu pade več kot 20000 mm dežja na leto. Rastline in živali v tem območju potrebujejo veliko vode. Rastline deževnega gozda imajo tanke liste z zelo veliko površino, da lahko v kratkem času izhlapi iz nje veliko vode. 

 

 

Puščava

Puščava v Afriki

V puščavah lahko tudi leta ne dežuje in v zraku je zelo malo vodne pare. Rastline in živali preživijo v puščavah z zelo malo vode. V puščavah so listi rastlin zelo majhni, mesnati, usnjati ali celo preoblikovani v trne kot pri kaktusu. Tako so zavarovani pred prevelikim izhlapevanjem vode.

 

 


<NAZAJ
>NAPREJ20/332