Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Polovični koti

Sosedova mačka rada smukne skozi vrata v klet in se malce razgleda. Na spodnji aktivni sliki so s ptičje perspektive prikazana vrata, ki jih lahko odpiraš in zapiraš. Oceni velikost najmanjšega kota $\alpha$, ki ga vrata oklepajo z ravnino stene, da se bo mačka še lahko zrinila skozi.

Najmanjši kot, pri katerem se mačka uspe preriniti skozi vrata, meri

Izrazi razdaljo $d=BD$ s kotom $\alpha$. Pomagaj si s pomožnimi objekti na aktivni sliki, kot $\alpha$ pa zaradi lepšega prikaza povečaj, kolikor se da.

Ponovitev

1. K vsakemu obrazcu dodaj ustrezno besedilo.

2. Dopolni povedi. Predznak vrednosti sinusa je za kote z intervala $(0°,180°)$ vedno pozitiven . Kosinus pa je pozitiven le za tiste, ki so manjši od 90 °.

V nadaljevanju bomo spoznali obrazce za kotne funkcije polovičnih kotov.

<NAZAJ
>NAPREJ88/610